Обрізання плодового дерева  – Великі фрукти, багатий врожай

Обрізання плодового дерева – Великі фрукти, багатий врожай

Правильна обрізка садових дерев – секрети та поради щодо самостійного обрізанняНайкращий час для обрізки дерев – пізня зима і рання весна до того, як почнеться нове зростання – це сприятливий період для обрізки більшості садових рослин включаючи фруктові дерева, ягідні та декоративні кущі троянди. Щоб допомогти вам зробити обрізку дерев вірно та корисно – дамо Вам декілька порад.

Успішна обрізка допомагає підтримувати здоров’я рослин, їх силу і красу а у плодово-ягідних культур підвищує продуктивність і покращує якість врожаю. Що б Ви не обрізали, користуйтеся тільки гострими чистими знаряддями праці. Не обрізайте вологі рослини, зріз робіть нижче видимих ​​ознак хвороби і обробіть місце зрізу якомога швидше.


ОБРІЗКА плодових дерев.


Кілька років тому, на сусідьому з нашим підприємстві, посадили фруктові дерева. Перший час вони раділи великим, соковитим плодам, які з’являлися на молодих деревах щоосені. Але в міру старіння дерев плоди ставали дрібніше, вони були вже не настільки гарні й смачні. І тоді вирішили, що в цьому винна погода і невідповідні сорту. На ділі ж проблема полягала в тому, що вони ніколи не обрізали свої дерева.
Обрізка дозволяє підтримувати дерева в хорошому стані і значно підвищує урожай. Вирізаючи деякі гілки зрілого, плодоносного дерева, ви зменшуєте кількість які утворилися на ньому плодів і забезпечуєте кращу освітленість всередині крони. Решта плодів ростуть краще (і урожай з цього дерева в перерахунку на кг теж буде більше), мають більш привабливий зовнішній вигляд. Збільшення циркуляції повітря і проникаючі всередину крони сонячні промені запобігають розвитку хвороб.

Обрізку необхідно проводите навесні, поки не почався рух соку в рослині, поки дерево ще спить, але деревина не заморожена.

У молодих дерев за допомогою легкої обрізки зазвичай формують крону одного з декількох типів.

Коли дерево починає плодоносити, вам треба буде зробити більш сильну обрізку, вирізати і вкоротити гілки. Цей захід дозволить підвищити врожайність дерева і створити структуру крони здатну витримати більший урожай. Ось кілька рекомендацій по обрізці.

Як робити обрізку дерев?!

 

Проводьте обрізку щороку. Щорічне видалення кількох гілок переноситься вашим деревом менш болісно, ​​ніж сильна обрізка раз на 2-3 роки. Як правило, ви можете вирізати з крони кількість гілок, приблизно рівне торішньому приросту, (але не більше 1/3 всіх гілок дерева), можливо, ви вважаєте за потрібне видалити нові гілки, але, в першу чергу, намагайтеся вирізати старі.

Не виконуйте сильну обрізку карликових дерев. Карликові дерева ростуть повільніше, ніж звичайні, тому їх щорічна обрізка не повинна бути такою ж сильною.

Правильно обрізайте гілки а саме навскіс. Обрізка під кутом забезпечує швидке стікання води зі зрізу, а обрізка над розташованої зовні брунькою сприяє утворенню проміжку, що не загущую крону.

Вирізуйте старі пагони. У деяких сортів яблунь, груш і слив плоди утворюються не на самих великих гілках, а на дрібних гілочках, що відходять від них. При великому загущенні крони, виріжте найстаріші і найменш продуктивні гілки.

Зберігайте і підтримуйте зростання гілок в горизонтальному напрямку. Спрямовані вгору гілки дають сильний приріст, але їх врожайність нижча, ніж у горизонтальних. Спрямовані вниз і звисаючі гілки – найменш продуктивні, і плоди на них отримують менше світла. Підтримуйте зростання гілок в горизонтальному напрямку, вирізаючи спрямовані строго вгору або зростаючі вниз пагони.

Як правильно зробити обрізку садових дерев.

Обрізка яблуні і груш.
Проводьте обрізку ваших молодих яблунь і груш так, щоб у дерева зберігався центральний стовбур і гілки відходили від нього під великим кутом. У міру старіння дерева основний стовбур може нахилитися під вагою плодів і крона дерева затінить розташовані нижче гілки. Якщо так станеться з вашим деревом, виріжте верхню частину головного пагона. При такій обрізці покращиться освітленість всередині крони, а кілька нових гілок почнуть рости вгору. При необхідності, щорічно обрізайте верхні частини бічних гілок, щоб можна було дістати будь-яку частину дерева.

 

Слива.
Сливові дерева мають кущувату форму, тому сформувати з них дерево з основних гілок (течій) майже неможливо. Не варто намагатися переробити природу, формуйте у сливових дерев чашовидну крону.Японсько-американські гібриди відзначаються більш сильним виростом, ніж сливи європейських сортів, їх слід обрізати сильніше. У міру старіння дерева вирізайте гілки, розташовані дуже близько одна від одної, і видаляйте щороку невелику частину старих гілок. Вершину крони тримайте відкритої, щоб створити хороші умови освітленості для нижніх гілок. Укорочуйте занадто довгі і звисаючі до землі гілки.

Обрізка персика, абрикоса.
Ці плодові дерева відрізняються настільки сильним ростом, що для отримання щорічного врожаю плодів хорошої якості у них необхідно проводити сильну обрізку крони. Для отримання невисоких дерев, з якими легко працювати, рекомендується вирізати вершину крони. Видаляйте також гілки, що ростуть близько до землі. Не виконуйте надлишкової підгодівлі кісточкових плодових культур після обрізки, інакше вони швидким зростанням відшкодують обрізані гілки. При надмірному прирості протягом літа зростає ймовірність пошкодження цих дерев взимку. Деякі садівники воліють проводити обрізання персиків в момент цвітіння, щоб попередити захворювання, що, в основному, поширюються в холодну погоду.


Робимо обрізку вишні.
У молодих вишневих дерев формують крону ярусного типу з центральним провідником. Потім, у міру старіння рослини, вирізують пріоритетне гілля і отримують змінами-лідерних крону. Обрізку вишень роблять так само, як і персиків, але не так сильно. Надмірна обрізка вишень може привести до пошкодження дерев морозом і скороченню періоду життя вишневого дерева.


Далі хотіл б посліплкуватись про три типи обрізання.

1. Проріджування.
Видалення гілки цілком, обрізавши її в місці відгалуження від більш великої гілки або стовбура.
Використовується нечасто, оскільки проріджування не стимулює відростання і зменшує масу рослини, не впливаючи на його розмір. Після проріджування кущ виглядає не таким масивним. 

2. Неселективна обрізка.
Обрізання гілки на будь-якій точці.
Така обрізка стимулює відростання пагонів із сплячих бруньок під місцем обрізки. Неселективна обрізка робить рослини гущі і пухнасті, але не зменшує розміру куща.


3. Селективна (вибіркова) обрізка.
Обрізання до пучка або до бічної гілки. Гілочки діаметром 3 мм або менше обрізають до пучка. Такий спосіб обрізки дозволяє зменшити висоту куща при збереженні його природної форми. Одні чагарники виносять сильну селективну обрізку, інші ні.

Як обрізати кущі і дерева на дачі?

Як правильно робити обрізку ягідних кущів.
Ягідні чагарники – як зробити обрізку.

Щорічна обрізка ягідних кущів дозволяє підтримувати рослини в продуктивному здоровому стані і в хорошій формі. Видалення декількох старих гілок дає можливість зростання молодим, продуктивним паросткам і створює кращі умови для проникнення всередину куща світла (а це, в свою чергу, за рахунок поліпшення фотосинтезу призводить до отримання більш солодких плодів) і повітря (зменшує вологість, перешкоджає розвитку грибних хвороб) . Не шкодуйте про ті квіткові пучки, які ви видаляєте разом з пагонами: виросли на кущі ягоди будуть більшими і смачніше!


Виноградна лоза – як правильно провести обрізання
.
Обрізку винограду слід виробляти, поки рослини перебувають у стані спокою. Якщо у вашій місцевості холодні зими, почекайте, поки в кінці її або на початку весни не почнуть набухати бруньки; так, ви зможете переконатися, що пагони, які ви залишаєте на кущі, живі. (З лози може капати сік, але це не шкодить рослині).

Виноградну лозу зазвичай сформують за системою обрізки на чотири лизини, залишаючи стовбур, від якого відходять 4 горизонтальних однорічних основ (лозини): по 2 на кожну сторону уздовж натягнутої на 2-х рівнях дроту .. Однорічний пагін – це лоза, яка виросла за минулий вегетаційний період, і тільки однорічні пагони дають плодоносні гілочки. Однорічні пагони – гладкі, рудувато-коричневі, їх легко відрізнити від старіших, що мають темну поверхню.

Для забезпечення врожаю цього року виберіть 4 лозини, відгалужуються поблизу стовбура і відходять в протилежних напрямках: 2 – на рівні верхнього дроту і 2 – на рівні нижнього. Найбільше плодів утворюються на однорічній лозі завтовшки з олівець, де відстань між бруньками становить 15 см.

Обв’яжіть стрічкою кожну обрану вами лозу.

Потім сформуйте пагони омолодження.

Бруньки на них дадуть пагони, кращі з яких ви відберете на плодові лозини на наступний рік і вони забезпечать вам урожай винограду.

Для формування пагонів омолодження підберіть 4 гілки, що відходять недалеко від стовбура. 2 – у верхній частині, 2 – у нижній.
У цьому випадку вік гілок не грає ролі, оскільки на кожній є пучки біля основи. Закладіть пагони омолодження, залишивши на кожному відгалуженю гілки з 2-3 пучками.

Тепер приступайте до самого «безжалісного» етапу обрізки: стисніть зуби і видаліть всі пагони з лози, залишивши тільки стовбур, 4 однорічних лозини, які ви позначили стрічками, і 4 сучка для пагонів омолодження. Після цього обріжте залишені лозини до довжини приблизно 1,5 м – трохи довше, якщо приріст минулого року дуже сильний, і трохи коротше, якщо приріст минулого року слабкий.

Обрізка малини та ожини.
За винятком ремонтантних сортів, пагони цих культур зазвичай утворюють листя у свій перший вегетаційний період, у другій – квіти і плоди.

Тому перший етап обрізки малини та ожини полягає у видаленні всіх  пагонів що закінчили приносити плоди, які найближчим часом все одно відімруть. Видаліть старі гілки відразу після збору врожаю – влітку або наступної весни до появи нових пагонів.

Обрізка малини ожиновидної, ожини та малини звичайної триває протягом усього вегетаційного періоду. Ці рослини утворюють ягоди на бічних гілочках, зростання яких стимулює прищіплювання верхівок, коли вони досягають приблизно 0,9 м у висоту. Прищипування сильних сортів слід проводити у більш високих пагонів, слабкі сорти рекомендується прищіпувати на меншій висоті. Проводьте прищіпування кілька разів за сезон, у міру того, як нові пагони досягають висоти 0,9 м.

Всі інші види обрізки на ожині і малині рекомендується проводити, коли рослина перебувають у спокої. Формуйте культуру так, щоб пагони росли пучками. Видаляйте найбільш слабкі попереднього року, вирізаючи їх на рівні грунту.

Доцільно вкорочувати стебла червоною і золотистої малини, щоб утворилися на них плоди не торкалися землі. У ожини та малини ежевікообразной бічні гілочки повинні мати довжину 30-60 см. У малини з сланкими пагонами залишають стебла довжиною 2 м і бічні гілочки – довжиною 30-60 см. Після обрізки стебел малини або ожини підв’яжіть їх до опори.

Ремонтантні сорти червоної та золотистою малини відкривають перед Вами більш широкі можливості. Якщо Ви готові відмовитися від літнього плодоношення культури, то після збору врожаю восени Ви можете просто зрізати всі пагони на рівні ґрунту. Нові пагони, що з’явилися навесні, дадуть ягоди до кінця літа.


Кілька порад з правильної обрізку дерев щоб отримати більше врожаю:

Щоб збільшити урожай малини, крім поливу і підгодівлі, ми прищипують верхівки рослин 2 рази на рік: у червні-липні, коли вони досягнуть висоти 1-1,2 м, і в серпні-вересні при висоті 1,8-2 м. До зими рослина припинить зростання, зміцніє і добре перенесе морози. Наступного року після збору врожаю сухі гілки вирізаємо. Залишаються підросли і привиті молоді пагони, які навесні перетворюються на пишний кущ. Урожай підвищується в 2-3 рази.
Не давайте стеблах червоною і золотистої малини лягати на землю. Укорочуйте і підв’язуйте залишені пагони.
Система обрізки винограду на чотири лози може здатися варварською, але вона дозволяє отримувати великий виноград.
Щорічно видаляйте «дзиги» – спрямовані вгору пагони, які ростуть пучками навколо старих зрізів. Ці непродуктивні гілки забирають енергію дерева, затінюють дозріваючі плоди і не дозволяють сонячним променям проникати всередину крони.

10 “золотих” правил обрізки саду

Обрізати дерева регулярно, але ніколи не виконуйте цю роботу при температурі нижче -8 С.
Використовуйте надійну драбину, гострий і добре працюючий інструмент.
Видаліть всі мертві і хворі гілки, а також висохлі і хворі плоди.
Обов’язково продезінфікуйте спиртом інструмент, яким ви працювали з хворими рослинами, інакше ви ризикуєте заразити здорові дерева і кущі. Пам’ятайте: невелика обрізка провокує невелике зростання нових пагонів, а сильна, навпаки, інтенсивний.
Створюйте та підтримуйте бажану форму крони рослини. Обрізаючи гілки, що ростуть в одному напрямку, видаляйте в першу чергу слабкі, сильні орієнтуйте для рівномірного зайняття простору.
Націляйте гілки таким чином, щоб вони відходили від стовбура під правильним кутом (45-60 °).
Обмежуйте сильне зростання верхньої частини крони у яблунь, груш і кісточкових дерев.
Видаляйте старі, слабо плодові дерева, замінюючи їх молодими.
Не забувайте регулярно перевіряти стан стовбурів і заліковувати пошкодження.
Спостерігайте за реакцією дерева на обрізання, отриманий досвід використовуйте при наступних процедурах.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>